Wydawać by się mogło, że osoby starsze mogą jeść wszystko do woli. Niestety zmniejszona podstawowa przemiana materii i często towarzyszące schorzenia dyskwalifikują sporą część potraw i produktów spożywczych z diety seniorów. W związku z tym osoby po 60 roku życia mają zmniejszone zapotrzebowanie energetyczne, które przy umiarkowanej aktywności fizycznej oscyluje w granicach 2000-2650 kcal. Dieta seniorów powinna być łatwostrawna z uwzględnieniem odpowiedniej ilości składników odżywczych.
Spożycie pełnowartościowego białka zaleca się w ilości
65-70g/dobę w postaci mięsa drobiowego, ryb morskich, jaj, sera twarogowego,
jogurtu czy kefiru.
Tłuszcz podlega ograniczeniu do 25% pokrycia
zapotrzebowania energetycznego. Przy wyborze tłuszczów należy sięgać po
tłuszcze roślinne jak oliwa z oliwek, oleje (rzepakowy, słonecznikowy, lniany,
sezamowy, sojowy itp.), a także tłuszcze zwierzęce w postaci tranu.
Węglowodany należy stosować w postaci produktów zbożowych z
pełnego przemiału, czyli pełnoziarniste pieczywo, makarony razowe, kasze (gryczana,
jęczmienna, jaglana) oraz dojrzałych owoców i warzyw. Ze względu na często towarzyszące zaparcia, nie należy zapominać o błonniku pokarmowym regulującym pracę jelit. Jego podaż zaleca się
w ilości 25-30g/dobę w postaci wyżej wymienionych węglowodanowych produktów. Ograniczeniu
powinny podlegać słodycze i cukier.
W starzejącym się organizmie dochodzi do większej utraty wody, dlatego ważne jest, by codziennie dostarczać organizmowi ok. 1,5-2l płynów w postaci wody mineralnej, soków warzywnych i owocowych (rozcieńczonych) oraz herbat ziołowych i owocowych.
Seniorzy powinni spożywać posiłki małe objętościowo. Najrozsądniejszym wyborem jest spożywanie posiłków „często w małych porcjach”. Dzienne menu powinno składać się z 4-5 posiłków (u cukrzyków nawet do 6), uwzględniając trzy najważniejsze, a zatem
W starzejącym się organizmie dochodzi do większej utraty wody, dlatego ważne jest, by codziennie dostarczać organizmowi ok. 1,5-2l płynów w postaci wody mineralnej, soków warzywnych i owocowych (rozcieńczonych) oraz herbat ziołowych i owocowych.
Seniorzy powinni spożywać posiłki małe objętościowo. Najrozsądniejszym wyborem jest spożywanie posiłków „często w małych porcjach”. Dzienne menu powinno składać się z 4-5 posiłków (u cukrzyków nawet do 6), uwzględniając trzy najważniejsze, a zatem
W diecie uwzględnić należy techniki obróbki kulinarnej
nadające potrawom charakteru łatwostrawnego, a więc najlepszymi metodami są:
gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w folii aluminiowej lub
smażenie bez tłuszczu. Pozostałe metody jak smażenie, frytowanie czy
grillowanie sprawiają, że potrawy stają się ciężkostrawne dla wolniej
funkcjonującego przewodu pokarmowego. Dobór produktów spożywczych powinien
być dopasowany do możliwości trawiennych. Ze względu na gorsze uzębienie oraz upośledzone
trawienie (zaparcia), zaleca się posiłki łatwostrawne dopasowane pod względem
konsystencji, smaku i barwy. Potrawy powinny być apetyczne i estetycznie podane.
Często zdarza się, że osoba w wieku podeszłym wykazuje
niechęć do spożywania posiłków. Może to być spowodowane współistniejącymi schorzeniami
(cukrzyca, miażdżyca itp.), a także narastającymi procesami
starzenia się
(otępienie, Alzheimer, Parkinson). Senior, który ma problemy z samodzielnym
spożywaniem posiłków, gryzieniem, połykaniem, może być karmiony przez sondę
specjalnie przyrządzoną dietą płynną o wysokiej wartości odżywczej, bogatą w
pełnowartościowe białko. Może być również żywiony preparatami typu Nutridrink.
OGÓLNE ZALECENIA
ŻYWIENIOWE DLA LUDZI W WIEKU PODESZŁYM
- zwiększenie gęstości odżywczej posiłków (proporcji
składników do energii)
-unikanie przejadania się
-częste spożywanie mniej obfitych posiłków
-regularne odżywianie się
-urozmaicanie diety
-wypijanie dużej ilości płynów
-ograniczenie spożycia alkoholu i palenia tytoniu
-znajdowanie przyjemności w jedzeniu
-zachowanie aktywnego trybu życia dopasowanego do
indywidualnych możliwości
Artykuł oparty na podstawie wiedzy własnej oraz podręcznika "Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka" autorstwa Heleny Ciborowskiej i Anny Rudnickiej.
sprawdź moje pomysły na zdrowe żywienie ;)
OdpowiedzUsuńCiężko jest pilnowac ludzi starczych - uparciuchy. Zawsze wiedzą co dla nich lepsze.
OdpowiedzUsuńDokładnie. Moja babcia np. chomikowała bułki słodkie po szafkach, a była cukrzykiem. Na szczęście powstaje coraz więcej sklepów np. takich jak ten https://www.pomocedlaseniora.pl/16-poruszanie gdzie można kupić potrzebne akcesoria potrzebne w opiece nad osobą starszą.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie, że o tym wspomniałaś. Starsze osoby często wymagają specjalnej uwagi czy to chodzi o żywienie czy inne aspekty życia. Warto zajrzeć na stronę https://www.pomocedlaseniora.pl/46-krzesla-toaletowe Jest tam sporo artykułów i gadżetów ułatwiających seniorom życie.
OdpowiedzUsuńTo prawda
OdpowiedzUsuńProblem żywienia osób starszych to bardzo pospolite zjawisko. Wielu seniorów ma problemy z prawidłowym odżywaniem się. Jak pracowałam w Niemczech poprzez firmę https://www.carework.pl to na szczęście moi podopieczni nie mieli problemów z apetytem. Opieka nad seniorami jest dość ciężkim zajęciem, ale dającym zarazem bardzo dużą satysfakcję.
OdpowiedzUsuń