Letnie owocowe ciasta to coś co lubię. Dzisiaj będzie lekko i pysznie. Ciasto otrębowe jest idealne dla wszystkich
zwolenników „odchudzonych” potraw. Nie zawiera białej mąki ani tłuszczu. Jest
to rodzaj ciasta biszkoptowego, a więc nie należy do „ciężkich ciast”. Smakuje
rewelacyjnie z każdymi owocami, więc można je piec przez cały rok. Najlepiej
smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień, jak złapie trochę wilgoci od owoców.
Polecam!
Składniki (na ciasto w
kwadratowej formie 20x20cm):
70g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
60g cukru
20g otrąb żytnich
20g otrąb owsianych
2 jajka (M)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dodatkowo: 4 morele, 4 truskawki, garstka borówek
amerykańskich
Wykonanie:
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175oC
(termoobieg).
Ciasto: mąkę orkiszową przesiać do miski. To co zostało na sitku
również wsypać do miski (chodzi tylko o napowietrzenie mąki). Dodać otręby
żytnie i owsiane oraz proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
Morele i truskawki przeciąć na połówki.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania
stopniowo dodając cukier. Ma powstać gęsta, sztywna piana. Następnie dodawać po
jednym żółtku, każdorazowo miksując. Na koniec, już bez pomocy miksera, połączyć
masę jajeczną z suchymi składnikami – najlepiej wsypywać po trochu suchych
składników i delikatnie mieszać szpatułką. Nie wsypywać całej mąki na raz.
Ciasto wylać do formy – wyrównać powierzchnię. Na wierzchu układać na
przemian owoce. W wolne przestrzenie powciskać borówki. Wstawić do piekarnika i
piec ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem
pudrem. Smacznego!
Pszenica orkisz (Triticum spelta) - nazywana równiez potocznie orkiszem
lub szpelcem, jest prastarym podgatunkiem pszenicy. W południowo-zachodniej części
Azji orkisz był już znany i uprawiany 7 tys. lat temu. W Europie północnej i
centralnej również był bardzo popularny i należał do najważniejszych uprawianych
zbóż. W XIX wieku został jednak wyparty przez pszenicę zwyczajną. Do łask
powrócił dopiero w ostatnim dziesięcioleciu XX wieku. Ze względu na małe
wymagania uprawy, a przede wszystkim na walory smakowe i wysoką zawartość składników
mineralnych obecnie orkisz uprawiany jest głównie w gospodarstwach
ekologicznych w Niemczech, Austrii, Belgii, Włoszech, Francji, Czechach, na
Węgrzech i Słowacji, a także w Polsce.
Orkisz bezapelacyjnie wygrywa ze zwykłą pszenicą. Ziarno orkiszu
zawiera 13-17 % więcej białka, łatwiej przyswajalny gluten oraz bogatszy jest w
mikroelementy jak cynk, miedź, selen, oraz witaminy A, E i D. Dominującym
kwasem tłuszczowym jest bardzo ważny dla zdrowia kwas linolenowy.
Źródła informacji: Referat autorstwa
Pauliny Kałuckiej „PORÓWNANIE WYBRANYCH CECH MORFOLOGICZNYCH I STRUKTURY PLONU
U TRITICUM SPELTA L. I TRITICUM AESTIVUM”,
Praca
zbiorowa autorstwa Dariusza Choszcza, Stanisława Konopki, Katarzyny Zalewskiej „CHARAKTERYSTYKA
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNYCH WYBRANYCH ODMIAN ORKISZU”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz