Konserwowanie żywności znane jest od wielu pokoleń. Nasi
przodkowie konserwowali mięso i ryby przy pomocy soli, a do utrwalania owoców
używano cukru. Dziś te funkcje przejęły przemysły spożywcze, które ułatwiając
produkcje do konserwacji używają różnych substancji chemicznych.
Żyjemy w czasach, w których przemysł spożywczy stawia
bardziej na „ilość”, niż na „jakość”. Na szczęście świadomość Polaków w kwestii
„dobrego jedzenia” ulega znacznej poprawie. Coraz częściej mówimy stanowcze NIE
produktom niskiej jakości, zafałszowanych i pozornie smacznych. Chcemy żyć
zdrowiej, a więc i jeść zdrowiej. Śledzimy najnowsze trendy, eksperymentujemy z
produktami spożywczymi, a przede wszystkim – czytamy etykiety. Nie ograniczajmy
sprawdzania produktu do przeczytania daty ważności. Widniejące na etykietach
produktów symbole „E” to przykrywka dla różnych, często bardzo szkodliwych substancji.
Niektóre z nich są mało, a niektóre
bardzo dobrze nam znane. Warto zapoznać się z niektórymi z nich, by wiedzieć,
które produkty spożywcze możemy spokojnie kupować, a których z nich powinniśmy
unikać.
Co to są
konserwanty?
Konserwant (środek konserwujący) – to związek chemiczny lub mieszanina związków,
powodująca przedłużenie przydatności do spożycia (trwałości) produktów
spożywczych. Konserwanty mają za zadanie zapobieganie zmianom wywołanym przez
czynniki biologiczne (drobnoustroje: bakterie, grzyby, wirusy) i
fizykochemiczne. Chronią przed rozwojem pleśni lub fermentacją.
Światowa
Organizacja Zdrowia (WHO) podzieliła konserwanty na:
•
nieszkodliwe dla organizmu człowieka
•
szkodliwe
dla organizmu człowieka
•
Zabronione w stosowaniu
Obecność azotanów
i azotynów w konserwantach
Niektóre konserwanty są bardzo szkodliwe dla zdrowia i mają
najczęściej charakter rakotwórczy. Jest to spowodowane obecnością w składzie
chemicznym składników takich jak azotany i azotyny.
Mięso peklowane oraz wyroby wędliniarskie są niezwykle
obfitym źródłem azotanów i azotynów w pożywieniu, stąd ich nadmierne spożywanie
może prowadzić do rozwoju poważnych schorzeń, szczególnie nowotworów w obrębie
przewodu pokarmowego.
W solance peklującej jak również w przewodzie pokarmowym azotany
mogą ulegać przemianom do azotynów, które łącząc się z białkami soku
żołądkowego mogą tworzyć rakotwórcze nitrozaminy.
Zarówno azotany, jak i azotyny wykazują silne właściwości
utleniające. Utleniają witaminy A i beta-karoten jeszcze przed ich wchłonięciem
w jelicie, w efekcie czego może dochodzić do niedoborów tych witamin w
organizmie.
Konserwanty
nieszkodliwe dla zdrowia:
Kod
|
Nazwa
|
Zastosowanie w żywności
|
E302
|
Askorbinian
wapnia
|
-Mleko
zagęszczone
-Wędzone
przetwory mięsne
|
E242
|
Dwuwęglan
dimetylu
|
-Napoje dla
sportowców
-Herbaty
błyskawiczne
|
E300
|
Kwas
askorbinowy(witamina C)
|
-Wyroby
cukiernicze
-Płatki
śniadaniowe
-Salceson
-Mięso peklowane
|
E200
|
Kwas sorbinowy
|
-Sery, serniki,
-Mrożone pizze, -Owocowe nadzienia do ciast
|
E 202
|
Sorbinian potasu
|
-Sery
-Margaryny
|
E236
|
Kwas mrówkowy
|
-Soki owocowe o
dużej zawartości cukru
-Żelatyna
|
Konserwanty
szkodliwe dla organizmu człowieka:
Kod
|
Nazwa
|
Potencjalne
skutki
|
Zastosowanie
w żywności
|
E220
|
Dwutlenek siarki
|
Niszczy witaminy A,B1
|
-Suszone owoce
-Piwo
-Jabłeczniki
-Wiórki kokosowe
-Ocet winny
|
E211
|
Benzoesan sodu (syntetyczny, sól sodowa
kwasu benzoesowego)
|
Astma, pokrzywka, katar sienny,
podrażnienia jamy ustnej i skóry, nadpobudliwość.
|
-Soki owocowe
-Coca-Cola, Pepsi
-Dżemy
-Marynaty, przyprawy
-Koncentrat pomidorowy
|
E280
|
Kwas propionowy
|
Migrena
|
-Lody
-Słodycze
-Sery topione
|
E200
|
Kwas sorbowy
|
Reakcje
alergiczne
Zapalenie skóry
Problemy
behawioralne
|
-Mrożone pizze
-Owocowe
nadzienia do ciast
-Serniki
-Syrop
czekoladowy
|
E234
|
Nizyna
|
Powoduje
odporność ludzi na antybiotyki
|
-Warzywa i owoce
konserwowe
-Puddingi z kaszy
manny
|
E283
|
Propionian
potasu
|
Trudności w
nauce
Migrena
|
-Pieczywo
-Herbatniki
-Makarony
|
E249-250
|
Azotyn sodu,
Azotyn potasu.
|
Działanie
rakotwórcze
|
-Peklowane
wędliny
|
Konserwanty
zabronione:
Wszystkie
konserwanty z numerami od E210- E219 są rakotwórcze!
ZA I PRZECIW
KONSERWANTOM
Stosowanie chemicznych utrwalaczy niewątpliwie przynosi
wiele korzyści. Bez tych wszystkich środków produkty, które zazwyczaj
kupujemy w sklepie, wyglądałyby zupełnie inaczej:
•
szybciej by się psuły
•
nie smakowałyby tak dobrze
•
miałyby nieciekawą konsystencje
• produkty byłyby droższe
Substancje dodatkowe spełniają ważne funkcje, a ich
obecność w żywności jest niezbędna. Nie oznacza to jednak, że musimy się na to zgadzać. Starajmy się wybierać produkty zawierające tylko i wyłącznie nieszkodliwe konserwanty. Jeśli natomiast dysponujemy czasem i dobrymi chęciami, niektóre z produktów możemy zrobić sami w domu, jak na przykład przetwory. Procesu konserwacji można dokonać samemu - słodkie przetwory utrwala się cukrem, a słone i pikantne – solą lub octem.
Polecam pyszne jedzenie od roadamerican, nigdy nie jadłem lepszych rzeczy ;)
OdpowiedzUsuń