środa, 9 grudnia 2015

KLASYFIKACJA DIET

Mówiąc dieta, nie powinno się mieć na myśli odchudzania. Nie zawsze stosowanie diety oznacza chęć pozbycia się nadprogramowych kilogramów, a często właśnie ma prowadzić do poprawy komfortu życia osoby cierpiącej na jakieś schorzenie. Słowo dieta oznacza więc specjalny sposób żywienia, uwzględniający ilość i jakość spożywanych pokarmów. Dieta jest modyfikacją racjonalnego sposobu żywienia ludzi zdrowych. Modyfikacja polega na zwiększeniu lub zmniejszeniu poszczególnych składników odżywczych oraz zmianie zaleceń co do technik przygotowania posiłków.
Nomenklatura diet nie pozwala na używanie określeń typu „dieta cukrzycowa”, „dieta wątrobowa” , „dieta wrzodowa” itp. Nie powinno się używać nazw diet wywodzących się z jednostek chorobowych lub nazw narządów. Instytut Żywności i Żywienia klasyfikuje określone sposoby żywienia na 11 diet. Nazewnictwo to w przeciwieństwie do nazw potocznych, ma charakter informacyjny i wskazuje na zasadniczą cechę diety, np. określa konsystencję, wartość energetyczną czy zawartość składników odżywczych.

Klasyfikacja diet:

NAZWA DIETY
CHARAKTERYSTYCZNA CECHA DIETY
1.       Dieta podstawowa
Określa racjonalny sposób żywienia ludzi niewymagających diety. Służy za podstawę do planowania diet leczniczych.
2.       Dieta bogatoresztkowa
Powinna zawierać powyżej 35-40g błonnika pokarmowego.
3.       Dieta łatwostrawna
Charakteryzuje się doborem produktów, potraw i technik sporządzania posiłków łatwostrawnych. Stanowi podstawę do planowania diet pozostałych.
4.       Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
Tłuszcz w diecie zredukowany jest do połowy normy fizjologicznej. Dieta ta wykazuje cechy diety łatwostrawnej.
5.       Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
Wykazuje cechy diety łatwostrawnej. Ogranicza produkty i potrawy wzmagające wydzielanie żołądkowe.
6.       Dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji:
Określa konsystencję diety, płynną lub papkowatą.
- papkowata
- płynna
- płynna wzbogacona
- płynna wzmocniona
- do żywienia przez zgłębnik lub przetokę
7.       Dieta ubogoenergetyczna
Ma zredukowaną liczbę kalorii, najczęściej o 1000 lub 500.
8.       Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
Charakteryzuje się zwiększeniem tłuszczów roślinnych i rybich kosztem tłuszczów zwierzęcych.
9.       Dieta łatwostrawna bogato białkowa
Dieta ta dostarcza białko w ilości powyżej 100g na dobę.
10.   Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
W diecie ogranicza się, a nawet wyklucza, produkty zawierające węglowodany szybko wchłaniające się, jak: cukier, miód, dżemy, marmolady czy słodycze.
11.   Dieta łatwostrawna niskobiałkowa
Zawartość białka w diecie sięga do 40g i poniżej, lecz nie mniej niż 20g na dobę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz