![]() |
Źródło zdjęcia: http://likely.pl/zdjecie/908500/platki-sniadaniowe |
Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w
ciągu dnia. Aby mózg zaczął prawidłowo funkcjonować, potrzebuje paliwa na
start, a jest to nic innego jak glukoza. Słowo glukoza, nie daje jednak
zielonego światła, by na śniadanie pochłaniać wszystko co słodkie. Glukoza,
będąc jednocukrem, wchodzi w skład wielocukrów, czyli węglowodanów złożonych, np. skrobi. Skrobia
natomiast zawarta jest w różnych zbożach, czyli produktach idealnych na
śniadanie.
Co zatem wybrać? Oferta rynkowa zbożowych produktów
śniadaniowych stawia przed nami nie lada wyzwanie. Można by rzec – „osiołkowi w
żłoby dano…”. Począwszy od tradycyjnych płatków kukurydzianych, przez musli,
płatki typu crunch, płatki o wszystkich możliwych smakach – w tym płatki o
smaku batoników, gotowe owsianki, batoniki zbożowe i wiele wiele innych. Producenci
zbożowych produktów śniadaniowych kuszą różnorodnością, bogatym wachlarzem
smaków i co najważniejsze – zapewniają o zdrowotności produktu i bogactwie
składników odżywczych. Szkoda tylko, że nie chwalą się zawartością dodanych
cukrów, tłuszczów czy innych egzotycznych dodatków. Bardzo często owy produkt
śniadaniowy nie ma nic wspólnego ze zdrowym śniadaniem. W efekcie, zjadając na
śniadanie miskę płatków o smaku czekoladowym, batonika zbożowego lub gotową
„kaszkę”, oprócz ogromu kalorii oczywiście, dostarczamy organizmowi węglowodanów prostych, które w przeciwieństwie do
węglowodanów złożonych, zaspokoją nasz głód na bardzo krótko. Z pewnością za
to, nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych w
postaci witamin i składników mineralnych. Chrzanić takie „zdrowe śniadanie”.
Jak zatem radzić sobie z wyborem odpowiedniego produktu? Recepta jest tylko
jedna – czytać etykiety. Najlepiej wybierać produkty, w których składzie
największy procent stanowią produkty naturalne czyli np. płatki owsiane, płatki
żytnie, owoce suszone czy nasiona. W składzie nie powinny pojawiać się produkty
jak cukier, syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, słód jęczmienny,
tłuszcz palmowy i inne podobne.
Złotym środkiem jest danie szansy dobrze nam znanej,
pospolitej „zupie mlecznej”. I nie chodzi tutaj o znienawidzoną, będącą dla
niektórych koszmarem z dzieciństwa zupę mleczną, a o smaczny, nowoczesny i
zdrowy posiłek. Najbardziej znana jest chyba owsianka, ale swoje miejsce w
kuchni znalazła również żytnia, jęczmienna, czy też gryczana wersja owsianki, a
także jaglanka. Do ugotowania owsianki czy jaglanki użyć można mleka krowiego,
mleka sojowego, soku lub wody. Zupę
mleczną na bazie płatków owsianych, żytnich, jęczmiennych czy gryczanych
przygotować można również bez gotowania, mieszając płatki z jogurtem, kefirem
czy maślanką i pozostawiając na noc, by rano wstać, dodać ulubione owoce i
delektować się pysznym śniadaniem.
Jak widać, domowym sposobem można przygotować zdrowe i
pożywne śniadanie. Mleko, kefir czy jogurt dostarczą nam białka, wapnia oraz
witamin A, D, E. Płatki żytnie, owsiane, jęczmienne – dostarczą nam witamin B1,
B2, B6, niacyny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego, magnezu, fosforu,
żelaza, selenu, cynku. Dla zapracowanych i nie mających czasu i ochoty na
poranne gotowanie, pozostaje rozważne wybieranie produktów zbożowych dostępnych
w sklepach, poprzez dokładne czytanie etykiet. Istnieją bowiem produkty o
przyzwoitym składzie i często kosztują mniej niż te reklamowane i uchodzące za
„zdrowe”.
Do przygotowania zupy mlecznej nadają się produkty zbożowe
takie jak:
-płatki owsiane
-płatki żytnie
-płatki jęczmienne
-płatki gryczane
Zupę mleczną można ugotować na:
-mleku krowim
-mleku sojowym
-soku
-wodzie
Do przygotowania zupy mlecznej „bez gotowania” nadawać się będą:
-jogurt naturalny
-kefir
-maślanka
-zsiadłe mleko
Jeśli chodzi o dodatki – tutaj jest największe pole do popisu:
-świeże sezonowe owoce
-suszone owoce
-nasiona, pestki
- w wersji wytrawnej również świeże warzywa
Zapraszam do przeglądnięcia zdrowych propozycji śniadaniowych zamieszczonych
na Różowej Paterze:).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz